نمای کرتین وال

کرتین وال چیست؟

خب قبل از هر چیزی باید تعریف درستی از نمای کرتین وال داشته باشیم. Curtain Wall  یک کلمه انگلیسی است که معادل آن به فارسی دیوار پرده ای است. دیوار و پرده هر دو حائل هایی بین دو فضا هستند. یکی سخت و سنگین و دیگری سبک و قابل انعطاف است. از ترکیب این دو عبارت یا در حقیقت این دو نوع حائل محققان به ترکیبی دست پیدا کرده اند که هم استحکام و مقاومت دیوار را دارد و هم زیبایی و سبکی پرده را.  از این رو نام انرا کرتین وال Curtain Wall قرار دادند. نمای کرتن وال به نمای لامل نیز معروف است.

نماهای کرتین وال از آنجا که هیچ باری از خود ساختمان را به دوش نمی کشند و تنها نیرویی که تحمل می کنند یکی نیروی وزن خودشان و دیگری نیرو های جانبی نظیر باد است را تحمل می کنند از این رو به سازه های کرتین وال سازه های خود ایستا می گویند. نمای کرتین وال انواع و اقسام و زیادی دارد و پر کاربرد ترین آنها که حتما شما هم دیده اید نماهای کرتین وال شیشه ای هستند.

تاریخچه کارتین وال

تا قبل از قرن نوزدهم ساختمان ها را با دیوارهای بیرونی از جنس خشت می ساختند و این دیوارها تکیه گاهی برای بار کل سازه بودند. با نگاهی بر تاریخچه نمای شیشه ای پی می بریم که با توسعه ی استفاده از فولاد ساختمانی، این امکان به وجود آمد که ستون های نسبتاٌ کوچک بارهای سنگین سازه را تحمل کنند و دیگر نیازی به اینکه از دیوارهای بیرونی به عنوان تکیه گاه استفاده شود نباشد. با غیر باربر شدن دیوارهای بیرونی، این دیوارها بسیار سبک تر و بزرگ تر از دیوارهای باربر خشتی نسبت به قبل شدند. این امر در طول تاریخچه نمای شیشه ای باعث شد که استفاده از شیشه به عنوان نمای بیرونی افزایش یابد و سیستم نمای شیشه ای به وجود بیاید.

کرتین وال چه ویژگی هایی دارد ؟

از ویژگی مهم نمای لامل (کرتین وال) می توان به عایق حرارتی، رطوبتی، صوتی آن اشاره کرد. این مساله باعث بهینه سازی دمای محیط و نور می شود. بنابراین نیاز ساختمان به مصرف انرژی الکتریسیته را کاهش می دهد. از طرفی کرتین وال ها چون سازه هایی بسیار سبک هستند بار کلی وارد بر ساختمان را کاهش می دهند. همچنین رفتار خوبی در مقابل زلزله دارند و در نهایت سهولت در نصب و زیبایی و مقرون به صرفه بودن نسبت به سایر نماهای ساخمانی برتری دارند.

حال کمی فنی تر به قضیه  نگاه می کنیم. کرتین وال ها در واقع شاسی ها و لامل هایی هستند که در اطراف پروژه قرار می گیرند. و شیشه هایی که به عنوان نمای ساختمان قرار است بگیرند به جای اینکه روی خود ساختمان نصب شوند روی سازه کرتین وال نصب می شوند.  از این رو وزن وارده بر ساختمان کاهش می یابد. این کاهش وزن سبب می شود که  مقاومت ساختمان نسبت به زلزله افزایش یابد. از نماهای کرتین وال  می توان به نمای ساختمان جدید بورس در سعادت آباد تهران اشاره کرد.

لامل چیست؟

همانطور که گفتیم ساختمان اصلی کرتین وال یا استراکچر کرتین وال از شاسی و لامل تشکیل شده است. سپس شیشه ها یا سایر پوشش ها روی آنها نصب می شوند.  حال لامل را به شما معرفی می کنیم. لامل در حقیقت همان سازه آلومینیومی است که شیشه ها روی آن نصب می شوند. این لامل ها در دو جهت افقی و عمودی نصب می شوند. و فضایی مشبک مناسب نصب صفحات شیشه ای یا غیره را می دهند. به لامل های عمودی مولیون و به نماهای افقی ترنسم گویند. لامل ها نیز با توجه به طراحی نمای و کاربری که دارند انواع مختلفی دارند. لامل های آلومینیومی، لامل های فولادی و لامل های چوبی از انواع مختلف لامل ها هستند

. سطح مقطع لامل ها نیز به گونه ای توسط مهندسان طراحی شده است که بتوان در شیار هایی لامل ها در هم قفل می شوند و یا شیشه ها در فضای بین مولیون و ترنسم قرار می گیرند را بتوان با لاستیک های مخصوصی به نام  EPDM جهت انجام عایق بندی حرارتی اقدام کرد. از این رو نماهای کرتین وال عایق صوتی حرارتی رطوبتی خیلی خوبی هستند.

انواع مختلف لامل در نمای کرتین وال

همانطور که گفتیم این لامل ها دارای  انواع مختلفی نظیر فولادی چوبی و آلومینیومی هستند که بهترین آنها همان آلومینیومی هست که در اکثر پروژه ها می بینید علت آن این است که نمونه های فولادی و چوبی به علت خوردگی وزن بالا مشکلاتی که در عایق بندی دارند خیلی زود از صحنه حذف شدند اما نمونه آلومینیومی و آلیاژ های آن به دلیل خواصی که دارند نظیر استحکام بالا در عین سبکی توانایی جیگ و فیکسچر بودن بالا به منظور عایق بندی رطوبتی و هوادهی از مزیت هایی اسن که طراحان و معماران و مهندسان بسیاری را توجهشان را به خود جلب کرده است

انواع نمای شیشه ‌ای کرتین وال

سیستم های کرتین وال به از جهت نصب نیز به دو نوع تقسیم بندی می    شوند: فریملس framless (بدون خطوط ظاهری نمایان) و فیسکپ facecap (در پوش دار). که نمونه فریملس خود به دو زیر مجموعه full frame و Ufram تقسیم بندی می شوند که هر کدام از این انواع با توجه به شرایط پروژه ساختار نما و غیره توسط مهندسان و معماران انتخاب و پس از انجام کامل طراحی از نظر فنی و زیبایی شناختی در محل پروژه نصب می شوند

شیشه

در نمای کرتین وال از شیشه سکوریت و یا شیشه لمینت تک جداره و دوجداره استفاده می‌شود. پنل های شیشه‌های به کار برده شده در این مدل به گونه‌ای تعبیه می‌شود که می‌تواند هم به صورت ثابت و هم به صورت کشویی قرار گیرد تا در صورت لزوم باز شود.

نمای کرتین وال فیس کپ (face cap)

فیس کپ نمایی از شیشه است که در آن ابتدا لامل‌های عمودی و افقی نصب شده و پس از آن شیشه در فضای بین این لامل‌ها قرار می‌گیرند. پس از این اتفاق لازم است تا از درپوش یا همان کپ استفاده شده و اتصال به‌صورت مخفی بین لامل‌ها و شیشه اتفاق بیفتد. به این ترتیب محصول در جای خود فیکس می‌شود.

 

نمای کرتین وال در نوع فریم لس (frameless)

نوع دوم از نماهای کرتین وال، نمای فریم لس است. این نوع از نمای شیشه‌ای برخلاف مدل قبلی نیازی به درپوش در سطح خارجی ندارد. در این سیستم چسب‌های مخصوص استراکچر جایگزین درپوش‌های محصولات فیس کپ شده و برای تثبیت شیشه‌ها در فضای بین لامل‌ها استفاده می‌شوند. معمولاً در این نما فضای بین خالی مدول‌ها بیش از ۲ سانتی‌متر نخواهد بود که آن هم با استفاده از چسب و لاستیک‌های EPDM پر می‌شود.

چرا کرتین وال؟

  1. دارای ساختار سبک و باری که ساختمان متحمل می شود کاهش می یابد
  2. نور بیشتری وارد ساختمان می شود
  3. انرژی کمتری مصرف می شود
  4. اجرای سیستم با سرعت بیشتری انجام می شود
  5. رطوبت و حرارت و صوت به طور کامل عایق بندی می شود
  6. ترکیب آن سیستم های پوشش نما آسان می باشد
  7. اجرای آن می تواند به صورت پیش ساخته و یا نیمه پیش ساخته باشد
  8. ویژگی ها و آپشن های ظاهری سیستم دارای تنوع بیشتری هستند
  9. می توانیم به سیستم جلوه های خاص برای شب و روز بدهیم
  10. نصب انواع مدل های بازشو بر روی آن امکان پذیر است
  11. هزینه های بهره برداری و نگهداری ساختمان کاهش می یابد
  12. دارای قطعات با کیفیت مطلوب است
  13. آسایش ساکنین را تامین می کند
  14. در مقابل نیروی زلزله مقاوم بوده و رفتار تنشی دارد

همه اینها مواردی هستن که کرتین وال را گزینه ای مناسب برای اجرا در نمای ساختمان تشکیل میدهد و گروه منهدسین مشاوره نادایران در این اجرا میتواند بهترین همکاری را با شما داشته باشند

عایق بندی در کرتین وال

نمای لامل به شکلی طراحی شده که بتوان هرچه بهتر آنها را عایق نمود و از ساختمان در برابر نیروهای جوی و زیست محیطی محافظت کرد. به این منظور در طراحی مقاطع آلومینیومی (لامل)، شیارهایی تعبیه شده است که بتوان لاستیک‌های مخصوصی به نام لاستیک‌های  EPDM، جهت اعمال ترمال بریک (thermal break)  به سازه را به آن متصل نمود. برای بالا رفتن سطح عایق بندی کار در بعضی سیستم‌های نمای کرتن وال از لاستیک‌های پلی آمید نیز استفاده می‌شود و استفاده از ترمال بریک در هر سیستم کرتین وال، مختص به خود آن سیستم طراحی خواهد شد. سیستم‌های نمای لامل به دلیل شکل ظاهری و اعمال عایق‌های حرارتی، از درجه عایق بندی بالایی برخوردار است و نفوذ پذیری در این نوع نما امکان پذیر نمی‌باشد.

روش های اجرای نمای کرتین وال

روش های اجرای نمای کراتین به دو دسته زیر دسته بنده میشورد:

سیستم استیک:

پرکاربرد ترین روش اجرای این نمای ساختمان روش استیک است، به این صورت که اجزای ساختار اصلی یعنی پروفیل عمودی و افقی در محل پروژه برش داده شده و هریک جداگانه برروی بدنه ساختمان نصب می شوند و شیشه یا مصالح پرکننده دیگر در داخل فریم های آلومینیومی قرار می گیرند.

سیستم یونیتایزد:

در این روش تقریبا تمامی کارهای ماشین کاری و مونتاژ و … در داخل کارخانه انجام می شود  و در قطعات کوچکتری که بتوانیم آن ها را نصب کنیم به صورت آماده به کارگاه حمل می شود. کیفیت اجرا مدام کنترل می شود و نتیجه بهتری در اجرای کار به ما می دهد.