اسکای لایت (SkyLight)

اسکای لایت (sky light) چیست؟

اسکای لایت یک نورگیر سقفی شیشه‌ای است، که امکان ایجاد یک فضای روشن با نور طبیعی را در وسط پلان و در قسمت‌هایی که از کمترین نور برخوردار است، فراهم می‌کند. اسکای لایت در پروژه های خاص، توسط کارفرمایان انجام می شود و باعث ارزشمند شدن بنا و زیبا سازی نما و فضا می شود. استفاده از فولاد وآلومینیوم، نوعی عایق بوده و باعث مقامت در برابر عبور گرما، سرما و رطوبت می شود.

ساختار سقف شیشه ای

هر سقف اسکای لایت فارغ از نوع و فرم خود از سه بخش اساسی تشکیل شده است:

اعضای پشتیبان

فریم­ های پشتیبان طولی و عرضی که معمولا از جنس آلومینیوم هستند در سقف قرار می گیرند تا بخش شیشه ای در داخل آن نصب شود.

بخش شیشه ای

بخش شیشه ای که برای سقف اسکای لایت انتخاب می شود نقش عبور دهنده نور و زیبایی بی اندازه را به کل ساختار دارد و بسته به نوعی که انتخاب می کنید می تواند ذخیره کننده انرژی باشد یعنی از اتلاف گرما و انرژی جلوگیری کند، کنترل کننده دما باشد، ضد آلودگی صوتی و یا ضد صوت باشد یا اینکه برای حفظ ایمنی نشکن باشد. در هر صورت هر شیشه ای که برای سقف اسکای لایت انتخاب کنید اجازه ورود نور UV را نخواهد داد و تمیز کردن و نگهداری از آن نیز راحت است.

گسکت یا بخش آب بندی

از این بخش برای جلوگیری از اتلاف و هدر رفت انرژی استفاده می­ شود، ضمن اینکه در مواقع بارش و برف، چیزی از بیرون به داخل نفوذ نکند.

 

انواع سقف شیشه ای

۱-اسکای لایت مسطح: این نوع از سقف شیشه ای که از چندین قاب شیشه ای لایه لایه تشکیل شده است، حداکثر میزان نور طبیعی را وارد ساختمان می کند و کاملا عایق بندی می شود، تا تبادل حرارتی را کاهش دهد. به دلیل مسطح بودن، ورود نور طبیعی را به حد اکثر می رساند.

۲- اسکای لایت بازشو: این نوع سقف شیشه ای قابلیت باز و بسته شدن دارد و به آن اسکای لایت تهویه شونده نیز می گویند. از مزیت های اسکای لایت باز شو، می توان به متعادل کردن هوا در فصول گرم سال و کاهش رطوبت حمام و آشپزخانه اشاره کرد. اسکای لایت باز شو به ۳ صورت در بازار یافت می شود.

اسکای لایت بازشو دستی: این نوع از سقف شیشه ای با دست باز و بسته می شوند و دارای یک تیرک برای دسترسی آسان نیز هستند و نسبت به دو مدل دیگر آن، مقرون به صرفه تر است. ولی برای باز و بسته شدن به تلاش زیادی نیاز دارد.

اسکای لایت موتور دار: این نوع برای سقف های بلند و نورگیر هایی که مرتب باز و بسته می شوند، مناسب است و از کلیدهای دیواری یا کنترل از راه دور برای باز و بسته کردن آن استفاده می شود. هزینه نصب آن نسبت به دستی بیشتر ولی استفاده از آن راحت تر است.

اسکای لایت اتوماتیک: این نوع سقف شیشه ای که گرانترین نوع آن است با یک سنسور ادغام شده، که به طور خودکار، هنگام تشخیص باران، رطوبت و حرارت، باز و بسته می شود.

۳-اسکای لایت ثابت: از اسم آن مشخص است که سقف شیشه ای قابل باز و بسته شدن نیست و فقط نور طبیعی را وارد خانه کرده و نمای خوبی به سمت بیرون و از بیرون به سمت داخل دارد. در این نوع از سقف شیشه ای بیشتر از شیشه استفاده می شود و تنها ۱۰ درصد از آن را سازه تشکیل داده، که این اتصالات سازه‌ای بیشتر از جنس آلومینیوم، چوب و استیل تشکیل شده‌اند.

این روش بیشتر در نواحی کم نور ساختمان (راه پله، اتاق زیر شیروانی و …) استفاده شده است.

۴-سقف شیشه ای لوله ای: از این روش بیشتر در مکان‌های کوچکتر استفاده می‌کنند. بنابراین به نسبت دو روش قبلی، بخش کمتری از سقف را در بر می‌گیرند. بیشتر مناسب فضاهای کوچک مثل آبدارخانه، توالت ها یا اتاق پرو لباس، مناسب هستند. در طرح‌های گنبدی استفاده می‌شود و برای اینکه مقدار نور طبیعی کمتری اتلاف شود در سطح داخلی شیشه‌ها از روکش آینه‌ای استفاده می‌شود تا میزان نور بیشتری را به فضا منتقل کند.

۵-اسکای لایت اختصاصی: این نوع سقف شیشه ای که از نامش پیداست به صورت سفارشی طراحی می شود و از هزینه اجرایی بیشتری برخوردار است. برای طراحی آن، باید به چند ویژگی مهم دقت کرد که عبارت اند از: متراژ اسکای لایت، میزان نورگیری، اقلیم، موقعیت جغرافیایی، سازه ی ساختمان، نوع اسکای لایت، نوع اتصالات و جنس اتصالات.

۶-اسکای لایت فری فرم( آزاد): در اسکای لایت فری فرم از ستون های میانی استفاده نمی شود و برای ساختمان ها با سقف های وسیع مانند: مجتمع های تجاری، تالارها، موزه ها و… استفاده می شود.

۷-اسکای لایت گنبدی شکل: منحنی در طراحی سقف شیشه ای گنبدی، از جمع شدن برف و باران بر روی سقف، جلوگیری می کند تا جلوی ورود نور به فضای داخل گرفته نشود. همچنین؛ انحنا باعث می شود نور خورشید را خم کرده و به اتاق بتاباند.

۸-اسکای لایت هرمی(فانوسی): این نوع سقف شیشه ای ها با تجزیه و بازتاب نور خورشید توسط تقاطع های فانوسی شکل، جلوه ای زیبا به فضا می بخشد.

از دیگر شکل های متداول سقف شیشه ای، می توان به تک شیبه، گنبدی قطعه‌ای و شعاعی، پلی‌گون قطعه‌ای و شعاعی، خط الرأسی با انتهای باز یا شیشه ای ، دو شیبه دارای خط الرأس، ساختار پیرامونی نام برد.

 

مزیت های سقف شیشه ای چیست؟

بهره گیری از نور طبیعی

کمک به تهویه هوا

صرفه جویی در انرژی برقی و گرمایی

افزایش ارزش ملک

نمای طبیعی و حس افزایش سایز فضا

دسترسی به سقف

 

معایب سقف شیشه ای

نصب سقف شیشه ای نیز چندان راحت نیست و نیاز به نصاب های حرفه ای دارد.

هزینه های تعمیر و نگهداری نصب اشتباه زیاد است.

در صورتی که به خوبی عایق بندی نشود و نصب خوبی صورت نگرفته باشد در فصل سرما سبب برون رفت گرما و در فصل گرما نیز باعث هدر رفت سرمای داخلی خواهد شد.

تمیز کردن آنها راحت نیست.

عوامل مؤثر بر قیمت سقف شیشه ای

جنس شیشه

چند جداره بودن شیشه

رنگی یا مات بودن شیشه

نوع شیشه (سکوریت، لمینت)

جنس پروفیل ها

سازه ساختمان

اندازه ی پروفیل ها

متراژ استفاده از سقف شیشه ای

نوع سقف شیشه ای (ثابت، متحرک)

نحوه ی اجرا