نمای اسپایدر

نمای اسپایدر چیست؟

به طور کلی سیستم نمای اسپایدر به انگلیسی (Spider Facade) یکی از مدل های نمای شیشه ای است که خود ایستا هستند و برای نگهداری آنها نیاز به سازه پشتیبان نیست. در این سازه، شیشه ها با کمک اتصالات نقطه ای (Point Fixing System) به سازه اصلی ساختمان وصل هستند و نتیجه نهایی نمایی کاملا شفاف و مدرن است. نمای اسپایدر شیشه ای نیاز به قاب ندارد و شیشه ها در ساختاری لعاب دار و با کمک اتصالاتی که شبیه به عنکبوت هستند (Spider) در جای خود محکم می شوند.

سیستم نمای اسپایدر برای بازسازی و نوسازی ساختمان یا ساخت بناهای مسکونی، تجاری و اداری در انواع مختلف قابل اجراست. شیوه اجرای این نما بسته به عوامل مختلف قابل تغییر بوده و در هر روش از اتصالات و اجزای خاصی استفاده می شود. این نوع نماکاری با سبک مدرن تناسب کاملی دارد و در حال حاضر یکی از معروف ترین و پرکاربردترین نوع شیوه های اجرای نماست.

اجزای نمای اسپایدر

نمای کرتین وال از نوع اسپایدری اجزای مختلفی دارد که عبارتند از:

 

شیشه اسپایدر (Spider Glass)

شیشه ها مهمترین و اساسی ترین بخش تشکیل دهنده نمای اسپایدری هستند اما نوع شیشه باید به گونه ای باشد که در برابر عوامل محیطی به طور کامل مقاومت نشان دهد. بر همین اساس، از شیشه های سکوریت، لمینیت و دو جداره استفاده می کنند که نه تنها از اتلاف انرژی جلوگیری می کنند بلکه جلوی ورود ذرات و گرد و غبار را گرفته و در برابر فشار باد، ضربه و زلزله هم مقاوم هستند و در صورت شکستگی خطری ایجاد نمی کنند

بست و اتصالات شیشه اسپایدر (Connector)

شیشه اسپایدر با بست و اتصالات مختلف به یکدیگر وصل می شوند که در نوع فریم لس به حداقل میزان ممکن می رسد. بست و اتصالات استفاده شده نه تنها به نگهداری سازه کمک می کنند بلکه نیروی کلی وارد شده را نیز به سازه اصلی منتقل خواهند کرد.

چسب های ترکیبی

چسب های ترکیبی یا تلفیقی به منظور پر کردن درز بین شیشه ها به کار می روند تا هم ایمنی آنها حفظ شود و هم ایزولاسیون نما رعایت گردد.

بادبند و استراکچر

بادبندها و استراکچر جزو جدایی ناپذیر همه سازه ها مخصوصا نمای شیشه ای اسپایدر است. این ساختارها و اجزای نمای اسپایدری کمک می کنند تا فشارهای محیطی مختلف مختل کننده و آسیب زننده نباشند.

نمای اسپایدر

انواع سیستم های نمای اسپایدر

سیستم سازه‌های فلزی

این نمونه از نمای شیشه ای با استفاده از فلز مهار می شود و در واقع لعاب کار و سیستم نگهدارنده آن با استفاده از فلز تولید شده اند.

سیستم سازه‌های کابلی

در این نمونه به جای استفاده از فلز، از کابل استفاده می شود و به گونه ای کابل ها مهار می شوند تا بتوانند وزن کلی سازه را تحمل کنند و نمای اسپایدر را پیاده سازی نمایند.

سیستم سازه‌های شیشه‌ای

استفاده از شیشه به جای فلز و کابل به عنوان یکی دیگر از روش های مهار این نما به شمار می رود که باید توسط تیم طراحی و پیاده سازی اجرا شود.

 

نحوه اجرای نمای اسپایدر

در طراحی و ساخت بناهای تجاری و اداری و مسکونی، شیوه طراحی نما و اجرای آن یکی از مراحل بسیار مهم شناخته می شود. از طرفی ویژگی یک خانه خوب از نظر معماری، نماکاری صحیح و اصولی است. در بحث اجرای این نما نیز همین مسأله اهمیت بالایی دارد. در ادامه اجرای شیشه اسپایدر و اتصالات و عایق بندی آن را توضیح می دهیم:

  • طرح بندی و تهیه نقشه اجرایی و دیتیل نمای اسپایدر در اولین مرحله باید مشخص شود. در این مرحله عواملی مثل نوع اقلیم، فشارهای محیطی مختلف، زیبایی شناسی و نحوه ارتباط گیری با محیط اطراف مدنظر قرار داده می شوند.
  • لوله های فولادی با قطر و جنس و ضخامت مناسب خریداری می شوند تا به کمک کف کوب به زمین وصل شوند.
  • برای وصل کردن اتصالات به لوله های فولادی ضد زنگ، از جوشکاری آرگون باید استفاده شود. پایه ها نیز به چنگک اسپایدری یا عنکبوتی شکل وصل می شوند که برای این اتصال از پیچ های کانکتور در یکی از مدل های تک شاخ تا چهار شاخ بسته به نوع پروژه استفاده خواهد شد.
  • شیشه ای که برای نمای اسپایدر انتخاب شده به کمک بست های نگهدارنده یا Routle که از فولاد ضد زنگ ساخته شده اند به سازه اصلی وصل می شوند.
  • آخرین مرحله، عایق بندی و درزگیری به کمک چسب های تلفیقی یا ترکیبی یا همان سیلیکونی است.

نمای اسپایدر

قیمت نمای اسپایدری

در اجرای این نما نمی توان قیمت ثابتی مشخص کرد. با توجه به انواع مدل ها در نمای اسپایدری می توان قیمت های متفاوت را داشت. قیمت جزء ساختارهایی است که هزینه نهایی آن تابع فاکتورهای گوناگونی است. به همین جهت نمی‌توان تعریف قطعی از قیمت شیشه اسپایدر داشت و باید حتماً بر اساس شکل و ساختار نمای ساختمان ابتدا طراحی‌ شده و سپس با آنالیز طرح به‌دست‌آمده و با در نظرگیری شرایط مالی پروژه قیمت نهایی به دست آید.

نمای اسپایدر بر اساس میزان مصرف است.

بر شکل و ساختار پروفیل‌ها قیمت تاثیرگذار است.

و همین طور می توان بر اساس فریم لس، یوچنل و نوع شیشه بکار رفته در نما دانست.

 

مزایای نمای اسپایدر

  • زیبایی بالا و کاملا مناسب برای سبک مدرن
  • سازه های ساختمانی مختلف را می توان با آن پوشش داد
  • در مقابل الکتریسیته و حرارت عایق هستند
  • وزن کمی دارد و غیر حامل است بنابراین بار اضافه به ساختمان تحمیل نمی کند
  • در صورت طراحی مهندسی شده در برابر فشارهای زلزله نیز مقاوم خواهد بود
  • برای نورگیری هر چه بیشتر ساختمان و کاهش هزینه های روشنایی عالی است مخصوصا مناطقی که تابش نور خورشید کم است
  • کاربردپذیری بالایی دارد و می توان در هر شرایطی و برای ساختمان هایی که ساختارهای فلزی عمودی و افقی ندارند نیز استفاده نمود

معایب نمای اسپایدر

  • کنترل دوره ای برای آب بندی
  • تمیزسازی دشوار برخی از انواع نمای اسپایدر
  • نیازمند تیم مهندسی و تجربه بالا از مرحله طراحی تا اجرا
  • استفاده از شیشه های سکوریت و نشکن که هزینه ها را بالا می برد

نمای اسپایدر